KatNet tekstarkiv

[ tilbage ]

Kattrup forsamlingshus, en populær ramme


Klik på billedet og det i stor størrelse.
Klik på billedet og det i stor størrelse.

De fleste små landsbyer rådede tidligere over et forsamlingshus. Men tiderne skifter, og for nogle af disse forsamlingshuse stod indtægter (udlejningen) ikke mål med udgifterne (vedligeholdelse og drift), og det betød, at en del forsamlingshuse simpelthen forsvandt. Og andre har det svært. Udlejningen til private fester er gået tilbage og sammenholdet i landsbyen er heller ikke, hvad det har været. Nu finder de fleste, at fjernsynet er mere tillokkende end foredraget eller bankospillet i forsamlingshuset. Børnetallet har også i mange år været faldende i landsbyerne, så nedgangen i de lokale børnearrangementer har også smittet af på forsamlingshusenes brug.
Nogle steder har man lejet forsamlingshuset ud til en fast vært, der driver stedet som et selskabslokale, der kan lejes uden at pågældende hører til medlemskredsen. På den måde konkurrerer man med eksisterende restaurationer og kroer i området, og det er i strid med forsamlingshusets formål og ånden bag et forsamlingshus. Et forsamlingshus er medlemmernes fællesrum. Et sted, hvor medlemmerne kan have gæster, hvis deres stuer ikke er store nok. Eller et sted, hvor medlemmerne kan dyrke noget i fællesskab.
Hvis man accepterer dette formål, og hvis landsbybeboerne slutter op om deres fælleshus, så kan meget ske, og forsamlingshuset kan overleve. Og fremgår det af vedtægterne, at huset må udlejes til andre formål eller til ikke-medlemmer, så er det med til at styrke driften. Men det kræver også en aktiv og arbejdsom bestyrelse.
Som i Kattrup. Forsamlingshuset i Kattrup lever. Netop den aktive bestyrelse gør, at huset kan opfylde sit formål. Fornyelser og forbedringer betyder ikke altid dyre nyanskaffelser, hvis et plejehjem i nærheden lukker og billigt sælger ud af brugeligt køkkeninventar.
Forsamlingshuset skaber liv i byen. I sidste uge stillede Horsens Garden op i uniform og med piber, trommer og hornorkester udenfor forsamlingshuset. Og de små politibetjente accepterede, at vejen var spærret i den periode, hvor orkestret bragte sin hyldest til ejeren af Hovedgård Buslinier, Poul Hansen, der havde lejet lokalerne til at markere sin 50 års dag.
Bortset fra kirken er forsamlingshuset det eneste tilbageværende sted, hvor borgerne i Kattrup kan dyrke noget i fællesskab. Og det er heller ikke helt rigtigt, for fodboldbanen benyttes livligt i sommermånederne. Også af de, der er aktive omkring forsamlingshuset.

[bogo-16012002-111] [ tilbage ]


dot-domain.dk - internetleverandør til KatNet