KatNet tekstarkiv

[ tilbage ]

Friluftsmuseer


Den gamle by i Århus er Danmarks kendteste frilandsmuseum, og det anskueliggør købstadstidsalderen på en international anerkendt måde. Den gamle by i Århus er det eneste museum udenfor København, der har 2 stjerner i den internationale museumsguide, og det betyder, at der årligt er omkring 300.000 besøgende.
De senere år har man forsøgt at levendegøre et par af husene, således at besøgende har kunnet lugte tilberedningen af mad i køkkenet og kunnet få en snak med skomagermadammen. Men denne levendegørelse vil man gerne udbygge, og Den gamle by's ledelse har derfor været på studietur til Nordtyskland og Holland for at se, hvordan man her grebet levendegørelsen an. 
De besøgte museer skildrer imidlertid livet på landet og i beboelser ved kysten, og det vil være nødvendigt at bearbejde indtrykkene for at kunne overføre dem til købstadsmiljøet i Århus. Imidlertid har man planer om at udvide Den gamle by med museumsområder, der omfatter tiden helt op til slutningen af 1900-tallet, og her er der mulighed for at levendegøre, som man så eksempler på i Holland. 
Turen blev ledet af den gamle Østbirkdreng Allan Leth Frandsen, nu boende i Herning. Allan har bl.a. skrevet bogen om Østbirk, og han blev sidste år ansat som museumsinspektør i Den gamle by. Han var sammen med lederen af museets systue, Hanne Lyngbye, der fik mange spændende kontakter med de besøgte museers ansvarlige for tøj og kostumer.
Schleswig-Holsteiniche Freilichtmuseum ligger ved Kiel, og her kunne man se over 70 huse, gårde og møller. I Holland besøgte man Arnhem og Nederlands Openluchtmuseum, der netop i år er kåret til Årets Museum (i hele Europa) samt Zeuderzeemuseum, der som navnet antyder fortæller om livet ved Zeudersøen, der nu for en stor dels vedkommende er inddæmmet.
Billederne fortæller om levendegørelse af museumslokaliteter, så den besøgende kan opleve med alle sanser. Spændende nutidige oplevelser af fortidens dagligdag.

[bogo-04062005-132] [ tilbage ]


dot-domain.dk - internetleverandør til KatNet