Forside Link index KatNet info
Lokalnet i det østjyske.
Internetavis WebNyt - en ny side på KatNet Mellem jyder Arkiv

Du er her:  [ forside ] > [ tema ]

Dagens aktuelle vejrudsigt fra DMI

Det Danske Kongehus

KatNet - tema

Fuzion.dk - internetleverandør til KatNet

Ballontur fra Hovedgård Byfest 2004

I forbindelse med den årlige byfest i Hovedgård, var der dette år, 2004, ballonopstigning fra festpladsen. Og jeg var inviteret til at tage med på en tur, og faktisk allerede i 2003. Desværre var vejret ikke det bedste det år, så det blev altså først 2004, før jeg kom i luften.

Spændende! - Anders, ...den der skal du op at flyve i..., lige om lidt. Kurven er lavet af det flotteste pileflet, man kan tænke sig. Og hvorfor? Jo, det er ganske enkelt det eneste materiale, som kan holde til landingen. Alt andet har vist sig at gå i stykker.

Efterhånden som folk havde hørt en del til den store gasbrænder i kurven, der hurtigt fik varmet ballonen op til at blive flyvefærdig, så nåede rigtig mange at se afgangen. Og jeg skal hilse og sige, at når ballonen vil flyve, ja, så kommer man afsted i fart. Det skal lige nævnes, at vi startede i en lysning i skoven ved festpladsen, og skulle derfor hurtigt og lodret op, for at komme fri af træerne, inden flyvevinden ville tage fat i toppen af ballonen oven for trætoppene.

...og nu er vi så her. 800 fod til vejrs over Hovedgård. Gad vide om bunden i kurven nu holder. Det gik nærmest som skudt ud af en kanon. Og så blev der ellers stille. Der er helt stille heroppe. Ingen sus, ingen trafikstøj, ...helt stille. Det er gammel Gl. Horsens Landevej og jernbanen set i sydgående retning.

Altså..., når det er første gang man er steget til vejrs i en ballon, i raketfart, så tager det lige lidt tid at orientere sig, for det er da "stort" at svæve heroppe. Et af formålene med min deltagelse i turen var bl.a., at tage et par billeder af byfesten, men det lod sig nu ikke gøre.

Her er et absolut knudepunkt. De fleste her på egnen kender vejkrydset, her kan man køre til Horsens, Århus, Hovedgård og Søvind.

Så var der billedet af byfesten, der blev væk i skoven. Aftenstemningen er ved at sænke sig over Hovedgård, man kan nemt se, at solen trækker lange skygger.

Så..., nu flyver vi som vinden blæser, og der begynder at tegne sig en flyverute, min "aeronaut", ballonskipper Jan Basse, kommunikerer med vores følgebil, som gerne skulle være på plads når vi lander.

Jeg ved ikke hvad jeg havde forestillet inden turen, men jeg kan konstatere, at det at se dette med egne øjne, bør være enhver der tør forundt. Turens bedste billede af en af de lokale byer, Gangsted, og med øen Alrø i Horsens Fjord i baggrunden.

Når man flyver i ballon, så lærer man også noget så enkelt og simpelt, som at få mere fart på ballonen. Lad ballonen følge terrænet ned og op, så får man mere fart på fremad. Hvis man tager turen ned i en lavning og op igen, så tager man en længere tur, end hvis man blot var fløjet lige ud. Skipper fortalte, at vinden som suser med ned i lavningen, får mere fart på, end vinden som bare blæser lige ud. Sammenlign princippet med en flyvinge som giver opdrift, i ballonen får vi fremdrift.

Vi fik fart på, men så skulle vi også have opdrift, for pludselig var der en gruppe træer vi skulle ovenover. Det kom vi nu i fin stil, der var mere end 10 meter ned til trætoppene. Men jeg kunne da se på skipper, at det var med nød og næppe, og så var det trods alt heller ikke værre. 

Byen Hundslund begynder at tegne sig i det fjerne, og så var der lige en "oase".

To 600 kW-møller syd for Hadrup. Vores flyvehøjde er cirka på højde med generatorhuset i toppen af vindmøllen. Og min mening om vindmøller efter denne oplevelse: Tja'..., her generer de ihvertfald ingen, tværtimod. Og lodsejerne..., jah, de tjerner vel også en skilling. Vindkraft en en god ting.

Hundslund fotograferet i ballonhøjde.

Så fik vi pludselig følgeskab af vores følgebil og en til...

Jeg ville jo gerne have haft et billede af Hundslund, men man flytter ikke lige en ballon, som man nu flytter en flyver eller en en helikopter, man flyver... ja, som vinden blæser.

Og sikke et sceneri, se bare bondemanden her, han har været omhyggelig med stregerne i landskabet.

Nåh ja, her er så følgebilen igen og tre til, og et busskur.

I det hele taget en fantastisk sommeraften i juni.

Næh..., sikke da en hyggelig lille by der kommer her..., by siger skipper, nej, det er da Åkær Gods.

Tænk at få lov at se det fra luften.

Og nu varer det ikke længe inden vi lander, kan jeg forstå på skippers radiokommunikation.

Mon ikke godsforvalteren styrer folkene herfra.

Og mon ikke godsets ejer styrer forvalteren herfra.

10 kilometer og 45 minutter senere lander vi, og jeg blev herefter døbt med de til dåben hørende ceremonier, påkastet jord fra landingsstedet, og overhældt med ballonvand. Vel tilbage på festpadsen i Hovedgård, blev ballonvandet dog udskiftet med koldt fadøl, en til dåben..., og en til at drikke.

Tak til skipper Jan Basse, BP-Gas og Byfestudvalget for en fantastisk tur.

 

Anders Boll

Redaktør, Katnet.dk

 

[ab-01022007]

Brug arkivet på KatNet

Tekst og billeder som har været bragt på disse sider kan nu findes i arkivet, det finder du [ her ].

[ Skriv til KatNet ]

Dit lokale internet

Direkte link til KatNet's omfattende lokale linkside

Nyheder, links og fakta fra KatNet.

Et lokalnet i det østjyske område.

Læs mere [ her ].

Se også her:

Billeder af verden på Panoramio.com

Prøv ballonturen på kortet nedenfor, klik på ballonerne, eller flyt kortet med hånden, zoom ind og ud.

God fornøjelse.

...Eftertanker

Første gang jeg var oppe at flyve for sjov, andet end den sædvanlige chartertur, det var i en svæveflyver. Desværre havde jeg ingen kamera med, til gengæld havde jeg "tømmermænd" med, så den tur varede kort, kun 11 min, så skulle jeg ned igen. Ærgeligt, set sådan lidt i bakspejlet, for det var bestemt også en stor oplevelse. Men at flyve i ballon, det er helt specielt. Man er ligesom tættere på verden, når man nu står der i sådan en "forvokset brændekurv". Hvis man ellers tør, og iøvrigt blive budt på en tur, så sig ja tak med det samme. En dansk ballonskipper flyver kun med inviterede passagere og hvis vejret ellers tillader en ballonflyvning, og de bedste tidspunkter er enten tidlig morgen eller inden solen går ned. Her findes de mest rolige vejrforhold.

 

Copyright: katnet.dk 2000 - 2006
Ansvarshavende webredaktør:
Anders Boll, Kattrup